Θα τα δώσω όλα για την πόλη

Ζ φωτο για συνεντευξεις 3

Συνέντευξη στον Δημήτρη Συρμάτση

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για όλους και για όλα.  Τι λέει για Μπουτάρη, Τζιτζικώστα, ΟΑΣΘ, Μετρό, TVlOO. Η προεκλογική περίοδος, η στιγμή του exit poll, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και τα… ντολμαδάκια.

 

Είστε έτοιμος για το πρώτο σχήμα της διοίκησής σας;

Έκανα τον κύκλο συζητώντας με τους επικεφαλής και σχεδόν όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, οπότε έχω την πλήρη εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, των ανθρώπων των θέσεων και των προθέσεών τους. Περιμένω να δω και ποιες θα είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, στο θέμα των αλλαγών του Κλεισθένη, και με βάση και με αυτό θα διαμορφώσω το τελικό σχήμα.

Γιατί κάνατε ραντεβού με όλους; Ακόμα και με αυτούς που δεν επρόκειτο να συνεργαστείτε ποτέ;

Θεώρησα ότι ήταν σημαντικό να μιλήσω με όλους. Δεν ήταν απλώς διερευνητικές οι συζητήσεις για τον σχηματισμό διοίκησης. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια και με ποιον θα μπορούσα να συνεργασθώ καθώς με τη συζήτηση διαπίστωσα ότι με πολλούς μπορούμε να συμπλεύσουμε σε διάφορα θέματα. Με παρατάξεις που προφανώς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε συζητήσαμε γόνιμα για το θέμα του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου και πως μπορούμε να λειτουργήσει καλύτερα, γιατί να μην ξεχνάμε, θα έχουμε δεκαέξι παρατάξεις.

Οι συζητήσεις κράτησαν τουλάχιστον μισή ώρα, μερικές κράτησαν και πάνω από μία ώρα. Άρα είχαν και ουσιαστικό αντικείμενο για τα θέματα της πόλης. Με πολλούς από αυτούς βρέθηκα για πρώτη φορά και ήταν μια ευκαιρία να γνωριστούμε.

Θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο μετά τα ραντεβού;

Θετικό. Και με βοήθησε ιδιαίτερα ότι βρέθηκα με όλους τους εκλεγμένους  και έχω μια πρώτη εικόνα αυτού που θα έχουμε από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Τι χαρακτηριστικά θα έχει το νέο σχήμα; Πώς το σκέφτεστε ως μορφή;

Στις 2 Ιουνίου δόθηκε μια πολύ σαφής εντολή με το ποσοστό που έλαβε η παράταξή μας, ήταν η συντριπτική αποδοχή για συγκεκριμένα πράγματα που θέσαμε προσωπικά και ως παράταξη. Ήταν ένα καθαρά αυτοδιοικητικό σχήμα με ατζέντα για την πόλη. Ένα σύγχρονο και φρέσκο σχήμα, καθώς σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι κατέβηκαν για πρώτη φορά, προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών. Αυτή την εντολή θα την τιμήσω και αυτήν την εντολή θα την συνεχίσω. Δεν θέλω ούτε να την νοθεύσω, ούτε να την μπερδέψω μέσα σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης, και παζαριού. Δεν είναι αυτό ούτε το δικό μου το ζητούμενο, ούτε ήταν αυτή η εντολή του 67% που έλαβα στις 2 Ιουνίου.

Πώς διαχωρίζεται μια συνεργασία από το παζάρι;

Σε αυτό ακριβώς συνετέλεσαν οι συζητήσεις. Είδα ποιες είναι οι προθέσεις, πως μπορεί ο καθένας από αυτούς που εκλέχθηκε, να συμμετέχει σε ένα σχήμα μιας αποτελεσματικής διοίκησης. Ούτως ή άλλως δεν είναι θέμα να είμαστε σε όλα όλοι μαζί, το θέμα είναι με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση να περνάμε τις αποφάσεις. Είναι άλλο πράγμα η σύνθεση της διοίκησης και άλλο οι συναινέσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα υπάρξει νωρίτερα μια προγραμματική συμφωνία που θα υπογράψετε με άλλες παρατάξεις;

Δεν είναι αυτό στις προθέσεις μου. Δεν προβλέπεται άλλωστε από το νόμο να γίνει κάποια προγραμματική συμφωνία. Προφανώς θα συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες, αλλά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν θα υπογράψω μνημόνια.

Οι συγκρίσεις με τον Γ. Μπουτάρη είναι αναπόφευκτες. Τι θα κρατούσατε ως καλό και τι θα αλλάζατε ως αρνητικό από την διοίκησή του;

Νομίζω ότι το σημαντικό που έκανε ο Γ. Μπουτάρης είναι ότι έφερε καινούριους ανθρώπους στη διοίκηση. Μια τέτοια περίπτωση αποτελώ κι εγώ. Του το οφείλω και του το αναγνωρίζω. Και θέλω να το συνεχίσω. Οι νέοι-φρέσκοι άνθρωποι φέρνουν πάντα κάτι καινούριο και αποτελεσματικό.

Όλα τα υπόλοιπα που είχαν να κάνουν με καθυστερήσεις, με αστοχίες, με απομάκρυνση στελεχών, με την προσωπική προβολή του δημάρχου. Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο, να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς. Και κυρίως η επόμενη διοίκηση και εγώ προσωπικά θα πρέπει να πετύχουμε εκεί που ο Γ. Μπουτάρης απέτυχε οικτρά, στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Τι δεν θα κάνετε από αυτά που έκανε ο Γ. Μπουτάρης;

Καταρχάς θα τιμώ καθημερινά τη γνώμη και τη δουλειά των συνεργατών μου. Είτε είναι αιρετοί είτε στελέχη του δήμου. Σε δεύτερο βαθμό θα τιμήσω την ψήφο αλλά και τους ίδιους τους συμπολίτες μου. Θα είμαι καθημερινά δίπλα τους και θα προσπαθήσω να έχω την εικόνα της πόλης, των προβλημάτων της. Να επεμβαίνω και να παρακολουθώ την αποτελεσματικότητα της διοίκησης μου.

Ο Γ. Μπουτάρης συνήθιζε να κάνει παρεμβάσεις για κεντρικά πολιτικά ζητήματα παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητές του. Εσείς τι θα κάνετε; Θα έχετε άποψη επί παντός επιστητού;

Προφανώς και θα έχω άποψη για όλα τα μείζονα θέματα της πόλης και θα παρεμβαίνω εκεί που πρέπει. Δε θα το χρησιμοποιώ όμως σαν μια υπεκφυγή από την δύσκολη καθημερινότητα του δημάρχου της πόλης. Η λογική της ατάκας αποτελεί παρελθόν για το δήμο μας.

Ήταν πολύ καλός ομολογουμένως στο θέμα επικοινωνία. Έλεγε ότι η προβολή του δημάρχου είναι προβολή για την Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον κανόνα εσείς θα τον ακολουθήσετε;

Πριν από λίγες εβδομάδες ήμουν στις ΗΠΑ, στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου. Βρέθηκα με πολλούς ομογενείς, με πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται ιδιαίτερα με τον τουρισμό και μου είπαν ένα πράγμα. Ουδείς γνωρίζει την Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει στον χάρτη των προορισμών για τους Αμερικανούς. Αυτό λοιπόν έρχεται σε μια τρομακτική αντίθεση με την αποτελεσματικότητα της εξωστρέφειας και προβολής της πόλης από τη διοίκηση του Γ. Μπουτάρη. Στο κατά πόσον η προσωπική προβολή του δημάρχου είναι και διαφήμιση της πόλης.

Εγώ λέω και σήμερα αυτό που είχα πει προεκλογικά: θέλω η πόλη να γίνει πρωτοσέλιδο, η πόλη να είναι πρωταγωνίστρια και όχι εγώ ως δήμαρχος της.

Πάμε στις αλλαγές στον Κλεισθένη. Τι προτείνατε στη νέα κυβέρνηση;

Ήταν ένα μεγάλο πακέτο προτεινόμενων αλλαγών που απασχόλησε πάρα πολύ και μένα και τους συνεργάτες μου. Πριν από λίγες μέρες έστειλα ένα αναλυτικό υπόμνημα 11 σελίδων στον υπουργό και τους συνεργάτες του για όλες αυτές τις αλλαγές που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Αυτές αφορούν τις πλειοψηφίες σε Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε στις επιτροπές, για τις συμπράξεις των παρατάξεων, για τον τρόπο που επιλέγει ο δήμαρχος αντιδημάρχους από τις άλλες παρατάξεις, αλλά ακόμα και για θέματα νομικής εκπροσώπησης αιρετών και υπαλλήλων του δήμου. Ήταν ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στον Κλεισθένη για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος, να διοικηθεί η πόλη.

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι ακόμη δεν είδαμε την απλή αναλογική και πάμε να την αλλάξουμε, να την προσπεράσουμε. Γιατί; Φοβόμαστε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες;

Είμαι υπέρ της σύνθεσης αλλά ότι έτσι όπως προέκυψε και το αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη και σε άλλους 200 δήμους της χώρας δε ξέρω πως θα τα καταφέρουμε να ασκήσουμε διοίκηση. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πιθανότατα δεν γνωρίζει ο κόσμος όπως ο τρόπος σύνθεσης των επιτροπών, το πώς και αν συναινούν οι παρατάξεις στην αποδοχή αντιδημαρχίας σε ένα σύμβουλο τους κ.α. Όλα αυτά σχηματίζουν ένα πλέγμα δυσκολιών, που ειλικρινά δεν ξέρω πότε πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία σύνθεσης της διοίκησης και πότε θα την ολοκληρώσουμε.

Σκεφτείτε ότι αν διαλέξω τον Χ εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο μιας παράταξη, θα πρέπει αυτή να συναινέσει κατά τα 2/3 για να μπορέσει να γίνει αντιδήμαρχος. Και αν δεν συναινέσει; Θα πρέπει να ζητήσω κάποιον άλλον; Κάθε πότε θα συνεδριάζουν και θα ψηφίζουν οι παρατάξεις και θα στέλνει αιτήματα αποδοχής αντιδημαρχίας ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης; Θα έχουμε μια παρωδία της αναλογικότητας και της συναίνεσης. Ένα διαρκές παζάρι και ξέρετε η πόλη τελικά πρέπει να διοικηθεί αποτελεσματικά.

Δεν είναι μόνο η απλή αναλογική, είναι λίγο δυσκίνητο και το σχήμα που έφτιαξαν δηλαδή. Λένε κάποιοι ότι πάμε σε ένα παγόβουνο, οπότε καλύτερα να στρίψουμε νωρίτερα. Άρα καταλαβαίνω ότι λέτε ότι πρέπει να έρθουν άμεσα οι αλλαγές στον Κλεισθένη. 

Πρέπει να έρθουν αλλαγές και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. 220-230 δήμοι αλλά και αρκετές περιφέρειες έχουν ζήτημα πλειοψηφίας και τρόπου διοίκησης. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην διαμόρφωση της πλειοψηφίας του 50 συν 1 της εκατό αλλά στον τρόπο διοίκησης και της λήψης αποφάσεων. Της σωστής λειτουργίας του δήμου,

 

Θέλω να κάνουμε ένα  flashback στην προεκλογική περίοδο. Και στην πρώτη Κυριακή. Την μέρα της μεγάλης έκπληξης, όχι για σας και την ομάδα σας αλλά για την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της 26ης Μαΐου βγαίνει το exit poll που σας βγάζει δεύτερο. Που είστε, πως ζείτε τις στιγμές;

Είχα την πληροφορία από την πορεία των exit polls κατά την διάρκεια της μέρας, αυτό θα σας το αποκαλύψω. Το πρώτο τηλέφωνο ήταν κατά τις 12 το μεσημέρι, στο πρώτο κύμα, και με πληροφορούν ότι είμαι δεύτερος, άρα «μπαίνω» και στο 2ο γύρο. Αυτό επιβεβαιωνόταν σε όλη την διάρκεια της μέρας, οπότε στις 7, που ήμουν στο εκλογικό κέντρο, το γνώριζα απλώς περίμενα μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων που δυστυχώς ήταν πολύ αργή. Και θα έλεγα ότι αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο σημείο.

Την επόμενη εβδομάδα φαινόταν ξεκάθαρα ότι θα επικρατήσετε καθώς όλη η πόλη έλεγε «Ζέρβας». Το εισπράττατε εσείς αυτό; Βλέπατε το κύμα;

Ναι. Ειδικά από την Τετάρτη, ήξερα ότι θα είμαστε οι νικητές.

Από μετρήσεις; Από τον κόσμο;

Είχα και στα χέρια μου μια μέτρηση που έδειχνε ότι η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη, στα όρια του θριάμβου, αλλά και στην επαφή με τον κόσμο της πόλης φαινόταν καθαρά ότι είμασταν πρώτοι και νικητές. Αλλά έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους και να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο γιατί υπήρχε και ο φόβος της αποχής αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος που είχε κουραστεί πάρα πολύ την πρώτη Κυριακή, με την τετραπλή κάλπη. Οπότε θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε κόσμο, στελέχη. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο: ήθελα να έχω μια μεγάλη νίκη, όπως και τελικά έγινε!

Απολογιστικά, τι έπαιξε ρόλο; Τί ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα;

Από την μια πλευρά ήταν η πολύ συγκεκριμένη αυτοδιοικητική πρόταση, από την άλλη ήταν η πολλή δουλειά που έγινε για πάνω από ένα χρόνο. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2018 που πήρα απόφαση να είμαι υποψήφιος. Όλο αυτό το διάστημα εγώ, και οι συνεργάτες μου δουλέψαμε πάρα πολύ. Παρομοιάζω αυτή τη μακρά διαδικασία με τις αμερικάνικες εκλογές και τα προκριματικά όπου οι υποψήφιοι γυρνάνε περιοχή – περιοχή και γειτονιά – γειτονιά επί ένα χρόνο.

Από τη μια πλευρά η ανάγκη του κόσμου για μια τέτοια υποψηφιότητα και η ποιότητα – αν θέλετε- της δικιάς μου υποψηφιότητας αλλά και η σκληρή δουλειά, έφερε το αποτέλεσμα που ήρθε.

Υπήρξαν λάθη στην προεκλογική περίοδο;

Προφανώς. Υπήρξαν και στιγμές που η καμπάνια «κάθησε» αλλά νομίζω το τελικό αποτέλεσμα δείχνουν κάτι: Όλα γίνανε με τον δυσκολότερο τρόπο αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα αλλάζατε κάτι; Θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

Μέσα στις δυσκολίες μιας ανεξάρτητης καθαρά αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας που κράτησε τόσους μήνες είχα πολύ άγχος, πολλή ένταση, Θα μπορούσα να ήμουν λίγο πιο ήρεμος και ψύχραιμος. Αν θέλετε ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν το χάρηκα όσο έπρεπε γιατί βγήκε όλη αυτή η κούραση και η ένταση της προσπάθειας. Γιατί μια προεκλογική εκστρατεία για την πόλη που αγαπάς είναι και χαρά. Αλλά νομίζω ότι ήταν τόσο δύσκολη η προσπάθεια που χωρίς διαρκή ένταση δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα που ήρθε.

Θυμάστε το πρώτο πράγμα που κάνατε μετά τις 7 της δεύτερης Κυριακής; Μετά το θριαμβευτικό exit poll;

Σε αντίθεση με την πρώτη Κυριακή, την δεύτερη Κυριακή δεν λάμβανα κανένα αποτέλεσμα από τα exit polls κατά τη διάρκεια της ημέρας…

Γιατί μάλλον έπεσε κράξιμο για όσα έγιναν την πρώτη Κυριακή (γέλια)

(Γέλια) Ναι, κάτι έγινε μάλλον και δεν έπαιρνα καμία ενημέρωση. Είχα αρχίσει να αγωνιώ ώσπου στις έξι και κάτι με παίρνουν από την Αθήνα και μου λένε ότι κάποια επιτελεία κλαίνε και κλαίνε γοερά. Και εκεί κάπου στις εφτά παρά είκοσι με πήραν να μου πουν ότι το αποτέλεσμα είναι 67-33.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω την μητέρα μου. Και της λέω «67-33», μου απαντάει «τί είναι 67 και τι είναι 33;». Όταν της εξήγησα άρχισε να πανηγυρίζει. Όλη αυτή η ιστορία κράτησε από τις 7 παρά είκοσι μέχρι τις 7 παρά πέντε. Μετά έπρεπε να διαχειριστώ και εγώ και οι συνεργάτες μου όλη τη διαδικασία της νίκης και της προετοιμασίας. Από εκείνη την στιγμή και μετά, πιστέψτε με, δεν έχω ηρεμήσει.

 

Είχατε από τα μεγαλύτερα επιτελεία υποψηφίου δημάρχου, ο καθένας σε έναν τομέα. Αυτό το μοντέλο θα το δούμε και στην διοίκησή σας;

Ναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Όπως καταλάβατε κι εσείς, δεν είχα ούτε αμερικανούς συμβούλους, ούτε μεγάλες εταιρίες από την Αθήνα, όπως κάποιοι έλεγαν. Ήταν όλα παιδιά που ζουν ανάμεσά μας, όλοι Θεσσαλονικείς. Και ο καθένας στην πορεία είχε το δικό του συγκεκριμένο αντικείμενο. Με αυτά τα άτομα, που έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά προφανώς και με άλλα θα διοικήσω. Για μένα παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η ύπαρξη συμβούλων εξειδικευμένων σε κάθε αντικείμενο. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς ενός δημάρχου.

Ένας υποψήφιος του δικού σας βεληνεκούς, πώς αποφεύγει τις σειρήνες των μεγάλων εταιριών επικοινωνίας, συμβούλων από την πρωτεύουσα και να πει ότι εγώ έχω την δική μου ομάδα και τους δικούς μου «μουτζαχεντίν»;

Υπήρξαν αυτές οι επαφές αλλά δεν με έπεισαν. Γιατί οι περισσότερες εταιρίες της Αθήνας, σας το λέω ευθέως, δεν γνώριζαν τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Τέσταρα κιόλας αυτές τις εταιρίες αν γνωρίζουν τα θέματα της πόλης και δικαιώθηκα σε αυτή την επιλογή. Από την άλλη πλευρά στήνοντας σιγά σιγά την ομάδα, είπα πως θα γίνει να εμπιστευτώ κάποιους outsiders και όχι τους ανθρώπους που ήμασταν μαζί 7,8,9 μήνες.

Τι ρόλο θα παίξουν οι εργαζόμενοι στην διοίκησή σας; Γιατί όλοι λένε ότι τους θέλουν πάντα συμμάχους στο έργο τους αλλά ποτέ στην πράξη δεν γίνεται τέτοιο πράγμα.

Την 1η Ιουλίου πήρα την λίστα των εργαζομένων του δήμου. 3901 άτομα. Και με την 3Κ θ έρθουν ακόμη περίπου 300 άτομα. 4200 εργαζόμενοι την 1η Σεπτεμβρίου λοιπόν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης τουλάχιστον στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι και δύσκολο και κάτι που χρειάζεται διαχειριστικές ικανότητες. Προφανώς ο δήμαρχος δεν θα είναι σύμμαχος με όλους τους εργαζόμενους, δεν θα μπορεί να τους έχει όλους ικανοποιημένους αλλά αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχει ο δήμαρχος και η διοίκηση για να κάνει τη δουλειά. Έχω μάθει να συνεργάζομαι με τους εργαζόμενους, ως μηχανικός σε μεγάλα εργοτάξια, ως αντιδήμαρχος, ως πρόεδρος φορέων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπιστεύεσαι τους υπαλλήλους, να τους εμπνέεις και να παίρνεις το καλύτερο δυνατό από αυτούς. Θα υπάρξουν και προβλήματα, ίσως και δύσκολες στιγμές αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες.

ΔΕΠΘΕ. Πώς σκέφτεται τα δημοτικά μέσα ο νέος δήμαρχος;

Πρέπει να βελτιωθούν πολύ και να αναπτυχθούν νέες σε ζώνες προγραμμάτων. Κάποια πράγματα γίνονται σωστά, γίνονται με σχετική και με μεγάλη επιτυχία αλλά και ορισμένα άλλα κομμάτια όπως η ψυχαγωγία και ζώνες για ιδιαίτερες κατηγορίες θεμάτων, νομίζω ότι δεν τις ακουμπάει καν. Στόχος μου είναι και μεγαλύτερο πρόγραμμα και περισσότερη συμμετοχή άλλων φορέων. Θα παλέψω πάρα πολύ την διαδημοτική συνεργασία, την συνεργασία με την Περιφέρεια. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο ώστε στα δημοτικά μέσα να μπορούν να μπουν και οι περιφέρειες, το συζήτησα με τον Απ. Τζιτζικώστα και συμφωνεί και ο ίδιος. Από την άλλη να δούμε αν είναι δυνατόν κάποιες ζώνες να δίνονται ώστε να υπάρχουν έσοδα για το δημοτικό κανάλι;

Ζώνες; Συνηθίζεται από τα υπόλοιπα κανάλια να δίνονται για τηλεπωλήσεις…

Όχι δεν μιλώ για τηλεπωλήσεις. Μιλώ για διαφορετικό είδος προγράμματος. Ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό. Ακόμα και στην Εκκλησία θα μπορούσε να δίνεται τα πρωινά της Κυριακής ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης λειτουργιών, δυνατότητα παρουσίαση προγραμμάτων που γίνονται από ενορίες.

Έναντι αντιτίμου ή στο πλαίσιο συνεργασίας;

Στο πλαίσιο συνεργασίας που βέβαια δεν θα επιβαρύνει το κανάλι. Θα μπορεί να χορηγείται, να βγάζει τα έξοδά του από αυτούς που αναλαμβάνουν τις ζώνες αυτές.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και ένα μοντέλο διοίκησης και εμπορικού τμήματος που θα φέρει έσοδα. Εκεί μιλάμε για εκσυγχρονισμό; Σκέφτεστε κάποιον μάνατζερ;

Μα λείπει από την ΔΕΠΘΕ και ο εμπορικός και ο οικονομικός και ο τεχνικός διευθυντής. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να γίνουν προσλήψεις τόσων διευθυντών αλλά δεν νοείται ένα κανάλι που θα έχει αυτές τις προδιαγραφές που συζητούσαμε προηγουμένως που δεν θα έχει τουλάχιστον έναν άνθρωπο ο οποίος θα αναλάβει το κομμάτι του μάρκετινγκ. Με ανοιχτές πάντα διαδικασίες.

Ως νεοεκλεγείς δήμαρχος έχετε ενημερωθεί για τα θέμα με τις απολαβές των εργαζομένων. Τι μπορείτε να κάνετε;

Νομίζω ήταν μια αστοχία της πιο προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΠΘΕ όπου θα έπρεπε να σταθμίσει τα μισθολόγια τα οποία προέκυψαν από τις διάφορες κατηγορίες του μνημονίου και τώρα δυστυχώς ήρθε ο λογαριασμός για τους εργαζόμενους. Αυτό δεν έχει συμβεί μόνο στην ΔΕΠΘΕ, αλλά και στην Αττικό Μετρό όταν ήμουν στο διοικητικό του συμβούλιο. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που έχει συμβεί στους εργαζόμενους, ξέρω πόσο βαρύ είναι στις μέρες μας να καταβάλουν τέτοια ποσά (5.000-6.000 ευρώ για τον καθένα). Ήταν ευθύνη της τότε διοίκησης που προέκυψε αυτό το λάθος και θα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος ούτως ώστε αυτή η επιστροφή να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, είτε να βρεθεί μια άλλη λύση.

Σκέφτεστε να κινήσετε ΕΔΕ;  Βλέπετε ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης; Και αν κινηθούν οι εργαζόμενοι νομικά, εσείς θα τους υποστηρίξετε;

Δεν θα κάνω ΕΔΕ. Έχει ειπωθεί και επισήμως τι έγινε. ΕΔΕ κάνεις για να δεις ποιος έφταιξε. Όταν η ίδια η διοίκηση παραδέχθηκε το λάθος της. Και βέβαια κακώς έγινε αλλά από εκεί και μετά θα δούμε πως αυτό μπορεί να θεραπευτεί.

 

Ποιο είναι το πρώτο θέμα Θεσσαλονίκης στην ατζέντα σας; Νούμερο ένα, απόλυτη προτεραιότητα…

Καθαριότητα. Το είχα δηλώσει προεκλογικά, το λέω και τώρα. Θα είμαι εγώ  ο υπεύθυνος στην Καθαριότητα. Δεν θα ορίσω άλλο αντιδήμαρχο σ αυτό το αντικείμενο. Είπαμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει η πόλη να είναι διαφορετική, θα πρέπει στις 6-7 Σεπτεμβρίου που θα έρθει ο Πρωθυπουργός να είναι μια πόλη καθαρή, μια πόλη γιορτινή και αξιοζήλευτη. Θα πρέπει επίσης να γιορτάσουμε με λαμπερό τρόπο την 26η Οκτωβρίου και θα έχουμε εξαιρετικά Χριστούγεννα, για αυτό σας διαβεβαιώνω.

ΟΑΣΘ. Τι θα κάνετε και τι θα ζητήσετε ως νέα διοίκηση από την κυβέρνηση; Εδώ να συμπληρώσω και το παράπονο από την προηγούμενη διοίκηση που δεν πίεσε ώστε να έχουμε σωστές αστικές συγκοινωνίες.

Θυμάστε κ. Συρμάτση, που έλεγα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΣΘ χωρίς να έχει γνώμη. Στο τέλος φτάσαμε να μην ξέρουμε καν ποιος ήταν εκπρόσωπος του δήμου. Είχα δηλώσει προεκλογικά ότι θα είμαι εγώ ως εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ του ΟΑΣΘ. Έθεσα δυο μέρες πριν τις εκλογές στον Κ. Μητσοτάκη το θέμα και του είχα πει «μην έρθεις στην ΔΕΘ αν δεν υπάρχει μια διαφαινόμενη λύση για τον ΟΑΣΘ. Είναι το πιο καυτό θέμα για τους θεσσαλονικείς». Μίλησα με το νέο αρμόδιο υπουργό, του έθεσα τα θέματα, του έθεσα τις απόψεις μου αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο. Σκοπός μου είναι τόσο εγώ όσο και ο δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Κατέθεσα μάλιστα στον κ. Καραμανλή και γραπτό υπόμνημα, για τις «ασπιρίνες» που χρειάζεται άμεσα ο ΟΑΣΘ καθώς την κανονική θεραπεία θα πρέπει να τη βρούμε μέχρι τον Δεκέμβριο.

Θα είστε και θετικός και σε μια απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών όπως αναφέρει και η κοινοτική οδηγία από τον Δεκέμβριο του 2019;

Μα οφείλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε αν θα προκύψουν ενδιαφερόμενοι εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα αυτό πρέπει να είναι βιώσιμο, με την έννοια ότι μέρος του αντιτίμου θα καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο και ότι θα έχουμε αξιοπρεπείς και λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες. Όπως και για το Μετρό που θα ολοκληρωθεί αύριο μεθαύριο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μετακινήσεις πρέπει και θα  είναι επιδοτούμενες.

Μετρό και Σταθμός Βενιζέλου. Έχω την αίσθηση ότι ξαναπάμε στην κουβέντα «αρχαία ή μετρό». Κάνω λάθος;

Καμία σχέση. Όσον αφορά εμένα, ο σταθμός Βενιζέλου θα πρέπει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό και με τον οικονομικότερο τρόπο. Μίλησα με ανθρώπους της Αττικό Μετρό και πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να υπάρχει συγκεκριμένη λύση. Γιατί, ξέρετε, ακόμα δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη εντολή για το πώς θα γίνει η διαχείριση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, να ξεκινήσει το νότιο φρεάτιο το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό κλιμακοστάσιο. Θα πρέπει μέσα στους πρώτους μήνες που έρχονται να δούμε ποια λύση θα φέρει πιο κοντά το Μετρό στη Βενιζέλου και τη λειτουργία του. Γιατί δεν είναι μόνο η κατασκευή του σταθμού, θα πρέπει και να περνάει και από το σημείο αυτό ο συρμός, διερχόμενος. Να μη σταματάει δηλ. εκεί και να μπορεί να πηγαίνει μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό. Αν προχωρήσουμε με τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εκεί ο σταθμός θα είναι έτοιμος μάλλον το 2024. Θα στοιχίσει επιπλέον 50 εκατομμύρια. Και για αυτό ξέρετε ποιος είναι ο υπεύθυνος; Η Βενιζέλου αν δεν έκανε αυτές τις παρεμβάσεις ο Γ. Μπουτάρης θα ήταν στο ίδιο σημείο που είναι σήμερα η Αγ. Σοφίας, δηλ. σχεδόν έτοιμη.

Παρόλα αυτά εγώ ως δήμαρχος δεν θα επιμείνω στο γεγονός ότι δικαιώθηκα, και πρέπει να εφαρμοσθεί η δική μου πρόταση, ξέρετε δεν έχω τέτοιες εμμονές.

Αν από τη συζήτηση των επόμενων εβδομάδων προκύψει ότι η λύση με την διαχείριση in situ των αρχαιοτήτων είναι η προσφορότερη, οικονομικότερη, γρηγορότερη, εγώ δεν θα επιμείνω με τίποτα για να εφαρμοστεί η λύση που είχα προτείνει παλιότερα. Γνώμονας της δικής μου διοίκησης είναι να μην καθυστερήσει το έργο ούτε μία μέρα.

Γιατί αντιδράτε στην υπόλοιπη πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας;

Γιατί ακριβώς δεν έχει γίνει με βάση μελέτη και με μια σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας στο κέντρο. Η πεζοδρόμηση της πλατείας Αγ. Σοφίας έγινε χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη. Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο κομμάτι. Όταν δεν υπάρχει ακόμα το Μετρό, δεν έχουμε καλές αστικές συγκοινωνίες, είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε το κέντρο της πόλης με μεγαλύτερη κίνηση, με μεγαλύτερους κύκλους οχημάτων και με λιγότερες θέσεις στάθμευσης.

Πιλοτικό μέτρο πεζοδρόμησης της Λ. Νίκης κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Θα το επαναφέρετε;

Όχι! Με τίποτα! Ήταν κάτι στο οποίο για ένα διάστημα που ήμουν αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας είχα τις αντιρρήσεις μου και τις είχα εκφράσει στον Γ. Μπουτάρη. Έλεγα ότι ναι μεν αυτό φέρνει χαρά σε κάποιους που νοιώθουν ότι κυκλοφορούν άνετα για λίγες ώρες αλλά επιβάρυνε πάρα πολύ την κίνηση στους υπόλοιπους άξονες. Το κέντρο της πόλης είναι στενό, το 70% της κίνησης είναι διερχόμενοι, από την στιγμή που οι λίγοι αυτοί άξονες κλείνουν, δημιουργείται απίστευτη συμφόρηση στους υπόλοιπους. Όποιος λέει ότι η πεζοδρόμηση της Λ. Νίκης – χωρίς την επίλυση των άλλων κυκλοφοριακών ζητημάτων- θα ωφελήσει την πόλη, κάνει τεράστιο λάθος.

Τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχει σχέδιο στο μυαλό σας;

Πρέπει να υπάρχουν κανονιστικά πλαίσια παντού. Υπάρχουν δρόμοι και περιοχές που δεν έχουν. Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας, Ικτίνου. Όταν δεν υπάρχουν κανόνες είναι και ο δήμος άδικος και τελικά επικρατεί το χάος!

Θα υπάρχει ξεχωριστή αντιδημαρχία ή θα είναι στο κομμάτι της Ανάπτυξης;

Κατά πάσα πιθανότητα θα διαχωρίσω το κομμάτι των Οικονομικών, από το κομμάτι της Ανάπτυξης και υποστήριξης του Επιχειρηματία.

Είπατε ότι θα κάνουμε φέτος πολύ καλά Χριστούγεννα. Η παράταξη του Γ. Μπουτάρη είχε κατηγορηθεί ότι τα έφερνε τελευταία στιγμή.

Ήδη ένα επιτελείο συνεργατών μου σε συνεργασία με φορείς της πόλης, δουλεύει για τα Χριστούγεννα. Οργανώνουμε κάτι το οποίο θα αρμόζει στην πόλη μας για αυτές τις γιορτινές μέρες.

Η Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2020 υποδέχεται το EuroPride και θα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα ετήσια gay pride που λαμβάνουν χώρα. Μπορεί να το σηκώσει η Θεσσαλονίκη;

Και βέβαια μπορεί. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο να το οργανώσουμε σωστά – κάτι που θα καταφέρουμε. Το ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα είναι να πείσουμε και την πόλη ότι θα γίνει μια διοργάνωση που θα ωφελήσει την πόλη.

Άρα δεν θα αλλάξετε και το μοντέλο του gay pride;

Θα δούμε αυτό το πράγμα, μαζί με τους διοργανωτές, πως δηλ. μπορεί να ταιριάξει με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Να γίνει ένας σχεδιασμός λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία του τόπου μας, οι υποδομές και η εικόνα της πόλης μας. Θα πρέπει να δούμε πως όλα αυτά θα συνταιριάξουν με τις αξίες και την αισθητική της πόλης μας.

Θερμαϊκός. Τον βλέπετε κάθε μέρα από το παράθυρο του γραφείου σας. Τι σκέφτεστε να προτείνετε στην κυβέρνηση;

Ένα κομμάτι είναι η διαχείρισή του που έχει να κάνει με πιθανές επιπτώσεις από καιρικές συνθήκες. Από την άλλη είναι και το θέμα της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου. Βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα αυτή την τετραετία, θα δούμε πως θα επεκτείνουμε το πλάτος της παλιάς παραλίας, θα δούμε πως θα έχουμε πολύ καλύτερη αξιοποίηση περιοχών του μετώπου όπως στον Κελάριο Όρμο, αν θα μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή της μαρίνας σε εκείνη την περιοχή – πιστεύω ότι αν είναι να γίνει μαρίνα πρέπει να γίνει εκεί. Όλα αυτά βέβαια σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που δυστυχώς είναι πολλοί. Θέλω, όλοι θέλουμε να δούμε στο Θερμαϊκό και καραβάκια, και πλοία κρουαζιέρας αλλά και ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά του Αιγαίου.

Απ. Τζιτζικώστας. Πολύτιμος σύμμαχος;

Ναι και χαίρομαι πάρα πολύ που θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για τα επόμενα 4 χρόνια. Και στο παρελθόν όταν είχαμε συνεργαστεί με τον Απόστολο είχαμε μόνο καλές στιγμές και πιστεύω αυτό θα συνεχισθεί.

Το ρώτησα και προεκλογικά και θέλω να δω αν αλλάξατε άποψη. Θα συγκρουστείτε με την κυβέρνηση για το καλό της πόλης;         

Δηλώνω και τώρα ότι στόχος μου ήταν, είναι και θα είναι η πόλη. Θα τα δώσω όλα για την πόλη. Αυτός είναι μονόδρομος για μένα. Θα χαρώ να έχω σύμμαχο την κυβέρνηση αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε και συγκρούσεις.

Αλλά ξέρετε δε με απασχολεί τόσο το θέμα της σύγκρουσης. Το χειρότερο από όλα θα είναι αν υπάρξει, όπως πολλές φορές στο παρελθόν,. αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης σε σχέση με τα θέματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας.

 

Κλήρωση με Άγιαξ. Μπορεί να γίνει το θαύμα;

Δεν θα είναι και θαύμα (γέλια). Αλλά νομίζω είναι ευκαιρία. Είναι η τρίτη φορά νομίζω. Τρίτη και φαρμακερή. Το μόνο κακό είναι ότι θα μου χαλάσει τις διακοπές, θα πρέπει να γυρίσω πίσω αλλά χαλάλι του. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολος αλλά ένας ωραίος αγώνας, περιμένουμε όμως και 1-2 καλές μεταγραφές.

Για πολλούς αριανούς είστε persona non grata. Τι θα κάνετε για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις σας;

Δεν το πιστεύω. Θα δούνε όλοι στην πορεία ότι ως δήμαρχος θα είμαι δίκαιος απέναντι σε όλες τις ομάδες. Και κυρίως γιατί ως οπαδός γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των ομάδων, του αθλητισμού. Θα επιδιώξω να βλέπω τις ομάδες της Θεσσαλονίκης να έχουν επιτυχίες και περιόδους ηρεμίας και όχι προβλημάτων.

 

Αγαπημένο φαγητό

Νομίζω ντολμαδάκια

Αγαπημένο ποτό

Λευκό κρασί

Αγαπημένο μέρος για διακοπές

Βουρβουρού, Όρμος Παναγιάς

Καλύτερο μέρος για καφέ στη Θεσσαλονίκη

Α, παντού. Και στο γραφείο μου μια χαρά είναι

Για φαγητό;

Τούμπα, Λιμάνι

Για ποτό;

Πλατεία Χρηματιστηρίου, Άνω Λαδάδικα.

Ο δήμαρχος θα πηγαίνει στη Δόμνα;

Είναι τόσο εύκολο να πηγαίνω στη Δόμνα. Είναι πίσω από το σπίτι μου. (γέλια)

Θα συνεχίσει αυτή η συνήθεια κάθε Τρίτη;

Με πολύ χαρά. Δευτέρα δημοτικά συμβούλια και Τρίτη θα περνάμε από την Δόμνα.

Τι ώρα θα πηγαίνετε στο δημαρχείο το πρωί;

Πολύ πρωί. Ο καινούριος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα γυρνάει και νυχτερινές ώρες σε επιστασίες του δήμου. Θέλουμε πολλή δουλειά. Το σύνθημα μου είναι: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά». Όσοι με έχουν γνωρίσει ξέρουν ότι είμαι απαιτητικός. Είμαι ένας άνθρωπος που θα δουλέψει σκληρά για την επιτυχία και θα πιέζω και όλους τους συνεργάτες μου, συμβούλους και εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη συνταγή επιτυχίας για όλα όσα θέλουμε και περιμένουμε.

πηγή: thessnews

 

 

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο