«Τι θα ήθελα να συμβεί στην πόλη μου την επόμενη χρονιά»

Άρθρο στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

 

To 2019 που ξημέρωσε είναι μια κομβική χρονιά για πολλούς λόγους. Συμπληρώσαμε σαν χώρα μία δεκαετία οικονομικής κρίσης. Τα μνημόνια έληξαν τυπικά αλλά η οικονομία δεν ανέκαμψε. Η ανάπτυξη είναι ασθενική. Οι πόλεις, παρά τις όποιες προσπάθειες, επλήγησαν από τις μειώσεις των πόρων, τη δημοσιονομική στενότητα και από την αδυναμία των διοικήσεων να πετύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Πολλές καινούριες προσπάθειες δεν φάνηκαν αντάξιες των προσδοκιών ή … έμειναν από καύσιμα!

Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τη Θεσσαλονίκη σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η πόλη είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Ανεπάρκεια, σωρεία λαθών και παγιωμένη αδιαφορία αθροίζονται και οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η παρούσα διοίκηση έχει ρίξει «λευκή πετσέτα», ασχολείται πλέον μόνο με ζητήματα διαδοχής και φαίνεται αδύναμη να ολοκληρώσει τη θητεία της με επάρκεια. Η πόλη είναι στον αυτόματο πιλότο, εδώ και καιρό!

Παρόλα αυτά, σε κάθε γύρισμα του χρόνου δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι η στιγμή που επιτρέπονται τα όνειρα και επιβάλλονται τα σχέδια. Είναι η στιγμή που βάζουμε στόχους και δεσμευόμαστε έναντι του εαυτού μας και των υπολοίπων ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους επιτύχουμε. Το κάνουμε στην προσωπική μας ζωή, μπορούμε να το κάνουμε και στα συλλογικά πράγματα. Πόσο μάλλον όταν η χρονιά που ξεκίνησε είναι χρονιά επιλογών και εκλογών.

Προσωπικά θα ήθελα η επόμενη χρονιά να φέρει αλλαγές στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα και κύρια πρέπει να επιστρέφει η αισιοδοξία. Όχι μια αόριστη αισιοδοξία ότι θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά που τόσο πολύ αξίζουμε, αλλά η αισιοδοξία πως μπορούμε να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.

Τα προβλήματα, όσο μεγάλα και αν φαντάζουν, δεν είναι άλυτα. Η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση θα πρέπει να φέρει αποτελεσματική διαχείριση για όλα τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν στην πόλη μας, μικρά και μεγάλα. Νέες δυνάμεις στο τιμόνι, νέα πρόσωπα με σχέδιο, όρεξη για δουλειά και προσήλωση στο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα η πόλη μου να είναι πιο καθαρή. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στο ζήτημα της καθαριότητας. Κάθε έρευνα της κοινής γνώμης το δείχνει. Η Θεσσαλονίκη είναι βρώμικη, είναι πλέον μια άναρχη πόλη, χωρίς τάξη και φροντίδα. Δεν χωράνε δικαιολογίες και καθυστερήσεις.

Θα ήθελα η πόλη, να αποκτήσει αξιοπρεπείς μετακινήσεις. Οι αστικές συγκοινωνίες νοσούν και απαιτείται άμεση παρέμβαση από όλους μας εδώ και τώρα. Κάθε υπομονή έχει εξαντληθεί και κανένα ημίμετρο δεν είναι ανεκτό.

Αυτό σημαίνει αγορά νέων οχημάτων, αστυνόμευση λεωφοριολωρίδων, τηλεματική και καθαρές στάσεις ομαλά ενταγμένες στον αστικό εξοπλισμό. Και το Μετρό να ολοκληρωθεί το συντομότερο συμπεριλαμβάνοντας και τους κεντρικούς σταθμούς αλλά και τη σύνδεση με το αεροδρόμιο και τις δυτικές συνοικίες.

Θα ήθελα η πόλη να προγραμματίσει και να υποδεχθεί μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία και την οικονομία. Να περιοριστεί η πολυδιάσπαση και η διασπορά πόρων και να στοχεύσουμε σε μεγάλα events που θα μπορέσουν να μας εντάξουν στον παγκόσμιο χάρτη, είτε αυτά είναι αθλητικά είτε πολιτιστικά. Ελκυστικά δρώμενα γι αυτήν την σπουδαία πόλη.

Θα ήθελα λοιπόν η πόλη να πάρει πρωταθλήματα. Όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά στην καινοτομία, στην πρωτοπορία. Γιατί η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα πρωτοπόρος. Νέα δυναμική, με ευφορία, πίστη στις δυνάμεις μας, αξιοποίηση όλου του ικανού δυναμικού της.

Τέλος θα ήθελα η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέο εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να κινητοποιήσουμε πόρους, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μια εμπνευσμένη διοίκηση μπορεί να το πετύχει.

Ας είναι το 2019 η αρχή για όλα αυτά και πολλά περισσότερα.

 

*0 Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Πολιτικός Μηχανικός, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο