Το «Βόρεια Μακεδονία» δεν μου βγαίνει

Ζ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φωτο 6:10:19

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τη δημαρχία ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πήγε σε κατάστημα της πόλης για να αγοράσει πολυθρόνα για το γραφείο του. Του «γυάλισε» μια από τις πολλές που είδε, αλλά τη βρήκε πολύ ακριβή -1.500 ευρώ- και αγόρασε μια φθηνότερη. «Βγες εσύ δήμαρχος και εγώ θα σου την κάνω δώρο», του είπε ο καταστηματάρχης. Και κράτησε την υπόσχεσή του. Με τη διαφορά ότι ο τύπος δεν του χάρισε την ακριβή που του είχε αρέσει, αλλά μια άλλη, πολύ πιο φθηνή.

Ήταν αυτή η καρέκλα το μόνο έπιπλο που έφερε τον Σεπτέμβριο ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μαζί με επτά «έμπιστους» συμβούλους που του επιτρέπει ο νόμος. Κατά τα άλλα, άλλαξε τα πάντα στο γραφείο του, σε σημείο που να μην (του) θυμίζει τίποτα το πέρασμα του προκατόχου του. Το βασίλειο της «ακαταστασίας» του Μπουτάρη, με τα πορτρέτα του Τζακ Νίκολσον να βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα του, της Μελίνας Μερκούρη και τα κάθε λογής απίθανα μπιχλιμπίδια, ατάκτως ερριμμένα, στα ράφια και στα τραπεζάκια, έδωσε τη θέση του σε ένα αυστηρό περιβάλλον από το οποίο θα εκπορεύεται εφεξής η νέα πραγματικότητα στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

Ένα μεγάλο πορτρέτο του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, η εικόνα της Παναγίας, πορτρέτα (Εγγονοπούλος, Σαχίνης, Πεντζίκης) και βεβαίως η ελληνική σημαία δεσπόζουν στον χώρο, με το «φάντασμα» του Μπουτάρη να εξακολουθεί να στοιχειώνει το δημαρχιακό μέγαρο αλλά και την πόλη.

Καθαριότητα και ευταξία

Ο νέος δήμαρχος έχει όραμα για τη Θεσσαλονίκη εντελώς διαφορετικό από εκείνο του προκατόχου του. Ο Γιάννης Μπουτάρης επένδυσε στην εξωστρέφεια και στην απαλλαγή της από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, άνοιξε τα παράθυρά της στον κόσμο, την έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη με φωτεινά χρώματα. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, χωρίς να διαφωνεί με τα ανοίγματα που πρέπει «να γίνονται με μέτρο», επενδύει σε μια καθαρή πόλη, με ευταξία (βασικές προτεραιότητές του), φιλόξενη στους δημότες της και στους τουρίστες, με ολοκληρωμένα στο άμεσο μέλλον τα εν εξελίξει μεγάλα έργα, και, όπως μας λέει, έχει αρχίσει ήδη να δουλεύει σκληρά επ’ αυτού, φιλοδοξώντας να έχει τα πρώτα απτά αποτελέσματα έως τα Χριστούγεννα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. Είναι πολύ νωρίς να κριθεί γι’ αυτό. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο και να αποφύγει τη συζήτηση για τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως θα ήταν και για όποιον άλλον θα βρισκόταν στη θέση του κ. Ζέρβα. Και ακόμα πιο δύσκολο σε έναν δημοσιογράφο να μην τον ρωτήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν, λοιπόν, η κουβέντα μας φθάνει στο Μετρό -ο νέος δήμαρχος έχει συνταχθεί με τη θέση της απομάκρυνσης των αρχαίων στον σταθμό «Βενιζέλου» και την επανατοποθέτησής τους- και τον ρωτώ αν μεταξύ των «επαγγελματιών της ευαισθησίας», για τους οποίους έχει μιλήσει δημοσίως, κατατάσσει και τον προκάτοχό του, αρχίζει η αποκαθήλωση του Μπουτάρη. «Όχι μόνον ανήκει σ’ αυτούς, είναι ο ηγέτης τους. Τόσα χρόνια ήταν πίσω απ’ όλα αυτά». Τον ρωτώ εάν συμφωνεί με την άποψη του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ότι ο Μπουτάρης έκανε κακό στη Θεσσαλονίκη. «Έκανε κακό στην υπόθεση του σταθμού των αρχαίων της Βενιζέλου και γενικότερα του Μετρό. Όπως έκανε κακό και στη διαμόρφωση της Νέας Παραλίας, όπου δεν βοήθησε να συντηρηθεί καλά, γιατί δεν το αγαπούσε το κομμάτι αυτό της πόλης. Ο Μπουτάρης δεν αγαπούσε ούτε τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό οι γιορτινές εκδηλώσεις ήταν πάντα χάλια».

Όσον αφορά τα ανοίγματα του τέως δημάρχου, τα θεωρεί δημόσιες σχέσεις του στο εξωτερικό και επικαλείται, μεταξύ άλλων, μια προσωπική εμπειρία για να ενισχύσει την άποψή του ότι δεν υπήρξε για την πόλη ουσιαστικό όφελος. «Πήγα στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, και εκεί είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην ομογένεια να μιλήσω με ανθρώπους. Ουδείς πλην των Ελλήνων γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη. Να μην τα ακούω, λοιπόν, αυτά τα πράγματα που λέγονται για το πόσο ανοίχτηκε η πόλη κ.λπ. Βρείτε μου έναν Αμερικανό τουρίστα στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη μας δεν υπάρχει στον χάρτη των Αμερικανών τουριστών. Το ότι κάποιος ταξιδεύει για να προβάλλεται και χρησιμοποιεί αυτή την προβολή για εντός έδρας αποδοχή για μένα δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο».

Μπορείτε να μου πείτε τρία – τέσσερα καλά πράγματα της θητείας Μπουτάρη;

Δεν θέλω να ασχοληθώ με το τι έκανε ο Μπουτάρης, ο οποίος έκανε τον κύκλο του και θα αξιολογηθεί από άλλους πιο αρμοδίους από μένα σε βάθος χρόνου. Πιστεύω, πάντως, ότι, εάν είχε πιθανότητες να επανεκλεγεί, θα το προσπαθούσε. Από δημοσκοπήσεις φαινόταν πως η κατηφόρα του ήταν δίχως επιστροφή. Και καλά έκανε και δεν κατέβηκε.

Το Euro Pride και το αποτεφρωτήριο νεκρών θα τα συνεχίσετε;

Το Euro Pride είναι κάτι που θα το αγκαλιάσω και θα βοηθήσω να το αγκαλιάσει όλη πόλη. Είναι μια εκδήλωση που μπορεί να φέρει 50.000 κόσμο. Θέλω να είναι μια μεγάλη γιορτή. Ως προς το αποτεφρωτήριο, ήμουν εκείνος που το είχα εισηγηθεί και προφανώς θα συνεχίσω τις προσπάθειες.

Μπορώ εύκολα να βγω στα πρωτοσέλιδα, αλλά δεν είναι επιδίωξή μου

Το άνοιγμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, FYROM ακόμα τότε, του Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις και αντιδράσεις, που κορυφώθηκαν με τον ξυλοδαρμό του από ακραίους φανατικούς στον Λευκό Πύργο, για τη θέση του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο νέος δήμαρχος δεν εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της «διπλωματίας των πόλεων» του προκατόχου του, ούτε δείχνει διατεθειμένος να ταξιδέψει στη Βόρεια Μακεδονία εφόσον προσκληθεί. «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε υπουργός Εξωτερικών, ούτε Τουρισμού, ούτε εγώ πιστεύω τόσο πολύ στη διπλωματία των πόλεων. Αν θέλετε, είμαι και λίγο πιο ευαίσθητος σε πατριωτικά και εθνικά θέματα. Θεωρώ ότι έπρεπε να αφουγκραζόμαστε την Ιστορία και το συναίσθημα της πόλης σε κάποια θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας. Θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία».

Υπάρχει πλέον μια συμφωνία την όποια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, μολονότι δεν θα την υπέγραφε, θα την εφαρμόσει. Εσείς θα την εφαρμόσετε σε ό,τι σας αναλογεί;

Έχω δηλώσει ότι εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, θα δουλέψουμε ώστε οτιδήποτε εμφανίζεται ως μακεδονικό ανά τον κόσμο να έχει αναφορά στην Ελλάδα και όχι στη δημοκρατία… . . των Σκοπίων.

Πώς το αποκαλείτε εσείς το γειτονικό κράτος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Εμένα το «Βόρεια Μακεδονία» δεν μου βγαίνει εύκολα.

Και πώς τη λέτε δηλαδή;

Ε, τη λέω Σκόπια, τη λέω FYROM, τη λέω…

Αν σας προσκαλέσει ο Ζάεφ να επισκεφθείτε τη χώρα του, θα πάτε;

Θα το αφήσω για το μέλλον.

Αν σας καλέσει ο δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων ή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, θα ανταποκριθείτε; Δεν είναι πολιτικοί, συνάδελφοί σας είναι.

Κοιτάξτε, το θέμα της Τουρκίας και το θέμα με της βορείου γείτονός μας δεν είναι το ίδιο.

Έχουμε όμως ανοικτές «πληγές» και με τους δύο.

Είναι θέμα ιεραρχήσεων. Για εμένα το σημαντικό είναι να μείνω στην πόλη ή να πηγαίνω εκεί όπου θα δουλέψω προς το συμφέρον των θεμάτων της πόλης και όχι αυτό που έκανε ο προκάτοχός μου για να βγω στα πρωτοσέλιδα. Ξέρετε, πολύ εύκολα μπορεί ο Ζέρβας να βγει στα πρωτοσέλιδα, ακόμα και στον ξένο Τύπο. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μου. Το θέμα είναι να κάνω τα ταξίδια εκείνα, τις επαφές εκείνες που θα βοηθήσουν στο κυκλοφοριακό, για παράδειγμα.

Τα αρχαία και η πόλη

 «Η Θεσσαλονίκη είναι μια προικισμένη πόλη με 24 αιώνες πολιτισμού. Όπου να σκάψεις κάτι θα βρεις. Αγαπώ και σέβομαι τα αρχαία περισσότερο από πολλούς, αλλά αυτό το πράγμα στην πόλη μας, να τρέμουμε να κάνουμε οποιοδήποτε έργο γιατί έρχεται η αρχαιολογία και λέει στοπ, πρέπει να σταματήσει. Εγώ δεν θέλω να μείνουμε μια πόλη εγκαταλελειμμένη, που να έχει τα αρχαία της, να τα βλέπεις αλλά να μην μπορείς να ζήσεις και να αναπτυχθείς, για να έρχονται οι επισκέπτες να βγάζουν μια φωτογραφία και να φεύγουν. Θέλω μια πόλη ζωντανή, άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιολογούνται αυτές οι εργασίες και να δεσμεύονται οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή τους θα έχει συγκεκριμένο κόστος, χρόνο και αποτέλεσμα».

Η συνάντηση

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πρωινός τύπος. Ξυπνάει στις 5.30 το πρωί, γυμνάζεται, ρίχνει μια ματιά στην αποδελτίωση και με ηλεκτρικό αυτοκίνητο –οραματίζεται μια πόλη με ηλεκτροκίνηση- πάει στο δημαρχείο. Ήταν δέκα το πρωί όταν συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε και ήπιαμε από έναν εσπρέσο και οι δύο. Αν και δεν το δείχνει, έχει άνεση στο να δίνει συνεντεύξεις. Η επιμονή μου όμως να τον ρωτάω για τον προκάτοχό του Γιάννη Μπουτάρη τον ξένισε ελαφρώς κάποια στιγμή και μου έδωσε να το καταλάβω.

Οι σταθμοί του

1964
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πατέρα πολιτικό μηχανικό και μητέρα φιλόλογο-αρχαιολόγο.

1990
Αρχίζει να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη.

2010
Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη.

2011
Ορίζεται αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

2014
Εκλέγεται εκ νέου στον Δήμο και αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας Αθλητισμού.

2015
Διαφωνεί με τον δήμαρχο και παραιτείται από τη θέση του αντιδημάρχου. Στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

2017
Αποχωρεί από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Μπουτάρη και ανεξαρτητοποιείται.

2019
Εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

πηγή: Καθημερινή

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο