Του Κωνσταντίνου Ζέρβα
Σε κάθε ιστορικό κύκλο που κλείνει, ανοίγονται για τις πόλεις νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Για τη Θεσσαλονίκη το 2020 είναι μια χρονιά ορόσημο καθώς η διαφαινόμενη υπέρβαση της οικονομικής κρίσης συμπίπτει με τη σταδιακή ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων υποδομών που αλλάζουν το πρόσωπο αλλά και τις δυνατότητες της. Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης θα διαμορφωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα προσδώσει μόνιμα, δομικά χαρακτηριστικά σε πλήθος πεδίων.
Διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό momentum που αποτελεί δυνητική ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα. Για να μη μείνει μια τέτοια προοπτική στα χαρτιά και να αποφευχθούν οι εκ των υστέρων απολογισμοί χαμένων δεκαετιών και η απαρίθμηση δικαιολογιών και αντικειμενικών δυσκολιών που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση αυτών των στόχων, απαιτείται μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων σε κάθε κλίμακα της πολιτικής και διοικητικής δομής της χώρας. Κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας, κάθε αναπτυξιακή προοπτική και κάθε στοχοθεσία δημιουργίας ή μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κόμβο επιχειρηματικό, εμπορικό, τεχνολογικό, εκπαιδευτικό, σε τουριστικό προορισμό αξιώσεων οφείλει να στηρίζεται σε ορισμένες σταθερές.
Η δική μας πρόταση κινείται πάνω στο τρίπτυχο «υποδομές – ευταξία – ανάπτυξη». Δεν είναι ένα αυθαίρετο σύνθημα αλλά απαντά στις αποδεδειγμένες υστερήσεις της πόλης. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν επλήγησαν μόνο από την οικονομική κρίση. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε παρατηρηθεί μια οικονομική επιβράδυνση, υπήρχε έντονη ανεργία και φυγή επιχειρήσεων αρχικά προς το Λεκανοπέδιο και μετέπειτα στη Βαλκανική για λόγους που όλοι γνωρίζουν.
Στις υποδομές και με δική μας ευθύνη μείναμε πίσω. Σειρά μεγάλων έργων είτε ακυρώθηκαν, είτε παραπέμφθηκαν στο μέλλον είτε καθυστερούν ανεπίτρεπτα πολύ σωρεύοντας κόστος. Μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, αστικές συγκοινωνίες, αναπλάσεις του δημόσιου χώρου, αυτοκινητόδρομοι είναι ζητήματα πάνω στο τραπέζι για περισσότερα από 15 χρόνια. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε επισπεύδουσα δύναμη ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων.
Παράλληλα θα είμαστε παρόντες, με δυνατή φωνή, στον εθνικό σχεδίασμό των μεγάλων υποδομών του μέλλοντος και μάλιστα σε προνομιακή θέση, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αδήριτη αναγκαιότητα είναι η παρέμβαση στα ζητήματα καθημερινότητας όπου και εκεί τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια χαλαρότητα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Οι Θεσσαλονικείς δεν πρέπει να νιώσουν ποτέ ξανά μόνοι, ούτε η πόλη να αφεθεί σε έναν αυτόματο πιλότο χαμηλής απόδοσης.
Ζητήματα «low politics» που φαινομενικά δεν απασχολούν την επικαιρότητα ή το δημόσιο διάλογο είναι σημαντικά. Η καθαριότητα, η ανακύκλωση και η σταδιακό μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία είναι δικός μας στόχος. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών προς όφελος του δημότη και του κατοίκου μέσα από εφαρμογές που θα μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε smartcity, εξίσου σημαντικό. Μια νέα προσέγγιση στις αναπλάσεις του δημοσίου χώρου που θα αντανακλά τις φιλοδοξίες της πόλης και θα της προσδίδει χαρακτήρα ενισχύοντας το brand name της είναι ψηλά στην ατζέντα μας ως νέα διοίκηση.
Τέλος, δικός μου προσωπικός στόχος είναι – και αυτό θα φανεί καθαρά από το 2020 – να φτάσουμε σε όλες τις γειτονιές της πόλης, σε περιοχές που ο δήμος έχει να εμφανιστεί δεκαετίες. Μπορεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη εμπορική, οικονομική δραστηριότητα, ο δήμαρχος όμως έχει υποχρέωση να φτάσει παντού και να δώσει λύσεις ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε έχει πολλές όμορφες γωνιές που πρέπει να φροντίσει και να αναδείξει.
πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ