Ζέρβας από Βελλίδειο: «Όχι» στα κόμματα, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους δήμαρχο

Ζ Βελλίδειο 6

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με παλμό, πάθος και πολλά χειροκροτήματα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Ξεκίνησε λέγοντας πως στην εκκίνηση της προσπάθειας αρκετοί δεν πίστεψαν ότι θα φτάνανε εδώ. «Όταν πριν από 8 μήνες δηλώσαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους δήμαρχο, δεν περιμέναμε κανένα τηλέφωνο επιστράτευσης από την Αθήνα». Αναφερόμενος στις κομματικές επιλογές τόνισε πως «νομίζουν ότι χωρίς σχέδια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς γνώση, θα πείσουν την κοινωνία της πόλης να συνταχθεί πίσω από μία απλή κομματική σημαία».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε δύο σχέδια που συγκρούονται σε αυτές τις εκλογές. «Από τη μια, ένα σχέδιο που θέλει τη Θεσσαλονίκη μία επαρχιακή μεγαλούπολη που έχει λίγο τουρισμό, γαστρονομικές προτάσεις για τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου – που συμβιβάζεται με τα λίγα. Και από την άλλη, ένα σχέδιο που εκφράζει το όραμα και τους πόθους τόσων και τόσων δεκαετιών. Με υποδομές, με ποιότητα ζωής, με ανάπτυξη».

Θέλοντας να τονίσει την αποφασιστικότητατης προσπάθειας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο καιρός που η Θεσσαλονίκη ήταν μία όμορφη φτωχομάνα, μία δήθεν συμπρωτεύουσα λήγει εδώ. Οριστικά και αμετάκλητα. Τέρμα η κοροϊδία. Τέρμα οι επαναλαμβανόμενες ήττες. Τέρμα η προσβλητική εικόνα κάθε Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ όπου εξαγγέλλονται έργα που ποτέ δεν υλοποιούνται». 

Όπως ήταν αναμενόμενο αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Με μία συναισθηματικά φορτισμένη αποστροφή του λόγου του είπε «η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη Ελληνική. Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική. Γιατί η ιστορική αλήθεια, η αλήθεια  των προγόνων μας δεν αλλοιώνεται για πρόσκαιρες γεωπολιτικές σκοπιμότητες» για να συμπληρώσει ότι «η Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικός χώρος, είναι η πατρίδα μας. Δεν είναι πεδίο εμπορικών συναλλαγών. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Δεν είναι προϊόν τεχνητών συγκολλήσεων και διασπάσεων. Και εδώ που φτάσαμε σήμερα, μόνο η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το Δήμαρχό της  μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας».

Δεν παρέλειψε να αναπτύξει την προγραμματική του πρόταση για όλα τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Για την καθαριότητα δεσμεύτηκε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη. «Θέλω να κάνω τη δουλειά και όχι να κάνω δουλειές»τόνισε με νόημα. Αναφέρθηκε στις συγκοινωνίες, στις αναπλάσεις του δημοσίου χώρου, στο ζήτημα της Δ.Ε.Θ και εξήγγειλε μεγάλο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναμόρφωση της Αριστοτέλους «το καμάρι της πόλης το δρόμο του Εμπράρ». Δεν παρέλειψε να δηλώσει τη στήριξή του στη Νέα Τούμπα αλλά υποσχέθηκε πως θα σταθεί δίπλα – το ίδιο – σε όλες τις ομάδες ης πόλης.

Για το Μετρό και την κομματική εκμετάλλευση του έργου από συνυποψήφιά του,είπε χαρακτηριστικά «πράγματι για αυτό το έργο εργάστηκα, συγκρούστηκα, πρότεινα λύσεις πιο γρήγορες και πιο οικονομικές. Θα είναι η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου, όταν κόψει ο πρώτος Θεσσαλονικιός το πρώτο εισιτήριο και κάνει την πρώτη διαδρομή στην πόλη. Αλλά εσείς έχετε εγκαινιάσει το έργο δέκα φορές μέχρι σήμερα.Και εσείς, όπως και άλλοι, επιστρατευθήκατε σε αυτήν την υπόθεση για να βγάλετε απλά τη βάρδια».

Επανέλαβε από το βήμα την εξαγγελία μείωσης των δημοτικών τελών έως 50%καθώς όπως ανέφερε «είναι απαράδεκτο να λιμνάζουν χρήματα από ανταποδοτικά τέλη και να μην επιστρέφονται πίσω στην πόλη. Είναι απαράδεκτο ο δήμος να εισπράττει για υπηρεσίες και έργα που δεν υλοποιεί. Oδήμος δεν είναι ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός, ούτε ασφαλιστικό ταμείο για να διατηρεί αποθεματικά. Ο δήμος εισπράττει για να ανταποδώσει».

Αναφερόμενος στις εκλογές συμπλήρωσε πως «στις 26 Μαΐου έχουμε Δημοτικές εκλογές. Δεν είναι πρόβα εθνικών εκλογών.Δίπλα στην κάλπη της πόλης θα υπάρχει η κάλπη ευρωεκλογών. Εκεί μπορούν να στείλουν τα όποια πολιτικά μηνύματα. Θυμού ή εμπιστοσύνης. Στην κάλπη που γράφει Δήμος Θεσσαλονίκης ψηφίζουμε για την πόλη μας».

Κλείνοντας, λίγο πριν τον χαιρετισμό, κάλεσε σε εγρήγορση μέχρι τις κάλπες. «Είμαστε τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε. Κοντά για να αποκτήσει επιτέλους η πόλη μια ανεξάρτητη δημιουργική διοίκηση. Από εσάς για εσάς! Η γενιά μας δεν θα αφήσει λευκές σελίδες Ιστορίας στο μεγάλο βιβλίο της πόλης μας».

«Νικάμε και αλλάζουμε την πόλη. Στο όνομα των ανθρώπων της, στο όνομα της ιστορίας, στο όνομα της Μακεδονίας. Αυτοί είμαστε, Αυτό είναι το σχέδιο μας». 

 

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο