Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι φιλική πόλη για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

ΔΤ Ειδικες Αναγκες φωτο 1

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε συνάντηση με τον κ. Γιάννη Καστούρα, ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού φορέα για θέματα αναπηρίας «Metavasis» και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής αυτής συνάντησης ο κ. Καστούρας παρέδωσε τη μελέτη/ έρευνα που έχει επιμεληθεί σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για άτομα με αναπηρία καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο αστικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 81 θέσεις μόλις οι 17 είναι πλήρως λειτουργικές, 32 θέσεις χρειάζονται παρεμβάσεις για την απομάκρυνση εμποδίων, 13 θέσεις είναι πλήρως ακατάλληλες και θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο σημείο και 19 θέσεις είτε δεν υπάρχουν είτε δεν είναι κοινόχρηστες. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της αυτοψίας που διενήργησαν, 39 θέσεις ήταν κατειλημμένες από οχήματα τα οποία δεν είχαν δικαίωμα στάθμευσης. Πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος έγιναν εκτενείς αναφορές σε σειρά άλλων προβλημάτων όπως κακοτεχνίες σε ράμπες που δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρία, προσβασιμότητα σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε όλα τα αιτήματα, κατέγραψε τις ανάγκες και δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει την έρευνα των ανθρώπων της «Metavasis» προσεκτικά. Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνάντησης: «το ζήτημα της προσπελασιμότητας της πόλης ήταν και παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα μου. Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται ως μία από τις πιο αφιλόξενες πόλεις καθώς σειρά προβλημάτων, κακοτεχνιών και έλλειψη πραγματικής μέριμνας έχουν διαμορφώσει ένα εχθρικό αστικό περιβάλλον». Συζητώντας για τις λύσεις με τον κ. Καστούρα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως υπάρχει δυνατότητα άμεσα να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα να δίδεται κάρτα στάθμευσης στο άτομο και όχι σε συγκεκριμένο όχημα, να υπάρξουν διορθωτικές τεχνικές παρεμβάσεις στις υπάρχουσες ράμπες και να υπάρξει ειδική διαγράμμιση σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα. Κλείνοντας, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μία πόλη φιλική, που θα δίνει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα στην κυκλοφορία και την πρόσβαση είναι ζήτημα αρχών, είναι υποχρέωση και καθήκον. Δεσμεύομαι προσωπικά εάν εκλεγώ να ασχοληθώ προσωπικά με αυτό καθώς θεωρώ αδιανόητο το 2019 να υπάρχουν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και κάποιοι να στερούνται αυτών των τόσο βασικών δικαιωμάτων τους».

μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στην email list μας και μείνετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας

Μοιράσου το άρθρο