Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μίλησε αποκλειστικά στο SDNA για τον φονικό ιό που «χτυπάει» (και) την χώρα μας και αποκάλυψε τα δραστικά μέτρα που είναι αποφασισμένος να πάρει για να σταματήσει το φαινόμενο του… περιπάτου στην νέα παραλία.
Ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό του φονικού ιού μαίνεται παγκοσμίως. Καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει επικίνδυνα.
Η Ελλάδα μετράει και αυτή τις δικές τις «πληγές». Εξι άτομα ήδη έχασαν την ζωή τους με την Κυβέρνηση καθημερινά να λαμβάνει νέα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού.
Το SDNA όπως επιτάσσει η επικαιρότητα από την πρώτη στιγμή μέσα από ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν γύρω από το φαινόμενου του κορωνοϊού.
Ο αθλητισμός για την ώρα μπήκε στα… πιτς και άπαντες αναμένουν τα ευχάριστα νέα για την καταπολέμηση του ιού και την επιστροφή όλων μας στην καθημερινότητά του. Μέχρι τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να «μείνουμε σπίτι» και να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.
Η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη όπου υπήρξε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το SDNA συνομίλησε με τον Δήμαρχο της, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν να παρατηρούνται «φαινόμενα» συνωστισμού όπως αυτά στην νέα παραλία, αλλά και στις λαϊκές αγορές.
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας ανέδειξε την πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος μέσω της υπηρεσίας «βοήθεια στο σπίτι» που ως στόχο έχει να βοηθήσει τους ηλικιωμένους έτσι ούτως ώστε να εκμηδενιστούν οι μετακινήσεις τους εκτός των κατοικιών τους.
– Πως βιώνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης την κατάσταση και την δοκιμασία που περνάει ο ελληνικός λαός με την έξαρση του φονικού ιού;
«Είναι μία ραγδαία αλλαγή της καθημερινότητας που βιώνουμε παγκοσμίως. Δυστυχώς και για εμάς στον Δήμο, μετά από το πρώτο εξάμηνο της θητείας μας που είχαμε μπει σε μία ρέγουλα, όσον αφορά τους προϋπολογισμούς και τα προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, μπήκαμε σε μία διαδικασία που μας βάζει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μια διαχείριση κρίσεως που πρέπει να βγούμε αλώβητοι από αυτήν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή, από το ξεκίνημα της εξάπλωσης της πανδημίας πήρε μέτρα. Καθημερινά οι υπηρεσίες μας είναι στην διάθεση των Δημοτών μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας, όλο το προσωπικό δίνει τις εξετάσεις του και φροντίζει για μία πόλη καθαρή. Και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο, αφού πέρα από την συγκομιδή των απορριμάτων, υπάρχει η καθημερινή απολύμανση των δρόμων, κάτι που γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι του Δήμου δίνουν εξετάσεις και τις περνάνε με επιτυχία. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν στην πόλη μας, στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ξέρουν όλοι οι δημότες της πως ανταπεξέρχεται. Με τις δυνάμεις των ανθρώπων που εργάζονται και μεριμνούν καθημερινά θα βγούμε νικητές από αυτή την μάχη με τον αόρατο εχθρό και θα επιστρέψει το χαμόγελο στην πόλη και την χώρα μας».
– Σε τι ποσοστό και ποιες οι αναγκαίες αλλαγές έγιναν στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση;
«Προφανώς και έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες μετά την νέα εγκύκλιο και τις τρεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπουν τι πρέπει να γίνει με τις ειδικές άδειες. Έτσι και ο Δήμος μερίμνησε και βάσει νόμου όσοι έχουν ανήλικα παιδιά στο σπίτι, ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν κάνει χρήση αυτής. Επιπλέον, επειδή δεν υπήρχε λόγος αυτό το διάστημα να λειτουργεί διακόψαμε την υπηρεσία της πολεοδομίας. Επίσης, έχει σταματήσει η οποιαδήποτε επιβολή προστίμων, οπότε θέλω να τονίσω προς τους δημότες μας πως δεν υφίσταται κανένας λόγος να έρθουν να πληρώσουν τα πρόστιμα ή της παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη έως ότου επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας. Το πιο σημαντικό όλων είναι όμως η πρωτοβουλία που πήραμε για την υπηρεσία «βοήθεια στο σπίτι». Σε συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου και τα ΚΑΠΗ, ο Δήμος παρέχει βοήθεια, σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους και τους παρέχει τα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των τηλεφωνικών κέντρων των ΚΑΠΗ του Δήμου. Τέλος, έχει ενισχυθεί το προσωπικό και υπάρχουν άνθρωποι για να βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστεί. Αναφορικά με τα ΚΕΠ ό,τι χρειάζεται ο κόσμος μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά και να συνεννοείται».
– Πόσο έτοιμος ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αντεπεξέλθει στην κατάσταση αυτή και τι επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που έλαβε η Κυβέρνηση λάβατε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;
«Κοιτάζοντας λίγο πίσω θα δούμε πως όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, άμεσα, την ίδια κι όλας ημέρα συγκάλεσα την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου για να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Θέλω εδώ να πω πως ήταν πολύ σημαντικό πως η Κυβέρνηση ήταν αρωγός και μας έδωσε τα απαραίτητα εργαλεία για να τρέξουμε μία σειρά μέτρων από πολύ νωρίς. Για παράδειγμα η πρώτη απολύμανση στο Δημαρχιακό Μέγαρο έγινε το ίδιο βράδυ, ενώ από την επόμενη ημέρα ξεκινήσαμε τις απολυμάνσεις σε σχολεία και δημοτικούς χώρους, θέλοντας να πάρουμε όλα τα μέτρα ατομικής και υγιεινής προστασίας. Επίσης, μαζέψαμε περίπου 4.000 μάσκες που υπήρχαν σε υπηρεσίες του Δήμου, όπως και αντισηπτικά. Δεν περιμέναμε να γιγαντωθεί το κακό για να δράσουμε. Ο Δήμος και η πόλη μας πάει καλά, αλλά δεν χωράει σε αυτή την μάχη εφησυχασμός».
– Δυστυχώς υπάρχουν εικόνες που δεν αρέσουν σε κανέναν με την γεμάτη παραλία με ασυνείδητους πολίτες να κάνουν τον… περίπατό τους αγνοώντας τις οδηγίες και τις παροτρύνσεις των ειδικών. Η Δημοτική αστυνομία επιχειρεί να βάλει ένα στοπ σε όλο αυτό. Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε ακόμα πιο δραστικά μέτρα, μετά και την σχετική απόφαση της Κυβέρνησης για τις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων;
«Έγινα και εγώ μάρτυρας αυτής της καθόλου ωραίας εικόνας. Πήρα την πρωτοβουλία και είχα επικοινωνία με τον Γενικό αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Λάζαρο Μαυρόπουλο, να πάμε μαζί με την Δημοτική αστυνομία και τις δυνάμεις της αστυνομίας, όπως είναι η ομάδα ΔΙΑΣ στην παραλία και να κάνουμε νουθεσίες προς τους δημότες μας που κάνουν τον… περίπατό τους στην παραλία. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι άνθρωπος υπέρ της τιμωρίας, μου αρέσει να επιβάλλω την άποψή μου με την πειθώ, εφόσον όμως δεν εναρμονιστούν όλοι με τους κανόνες και με τις συστάσεις των ειδικών και του κράτους τότε ναι θα κλείσουμε την νέα παραλία. Θέλω όμως να πιστεύω πως ο κόσμος θα αντιληφθεί την κατάσταση και δεν θα πηγαίνει, είναι κάτι αναγκαίο για την υγεία των ίδιων πρώτα από όλα. Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πρώτο που θα στερηθούμε και δεν θα μας λείψει είναι η αναψυχή».
– Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που παρατηρούνται και εκεί φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού έχει να κάνει και με τις λαϊκές αγορές. Ποια η άποψή σας και τι προτείνετε πως πρέπει να συμβεί για να μπει ένα… φρένο;
«Οι λαϊκές αγορές δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά της Περιφέρειας. Μίλησα με τον κ. Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο Υπουργό της Κυβέρνησης. Πρέπει να κλείσουν. Είναι χώροι που συνωστίζεται μαζικά ο κόσμος και κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, χωρίς να υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδης κανόνες υγιεινής. Αν σκεφτούμε και την μετακίνηση των εμπορευμάτων από την επαρχία στα αστικά κέντρα και τούμπαλιν, τότε το πρόβλημα διογκώνεται. Την περασμένη Κυριακή στην μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Μαρτίου, υπήρχαν ουρές, συνωστισμός μεγάλος και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Καλύτερα ο κόσμος να προτιμήσει το τοπικό μανάβικο για ένα προϊόν που πιθανώς να μην είναι το φθηνότερο ή το καλύτερο, αλλά η εικόνα του να είναι ο ένας πάνω στον άλλο δεν είναι το καλύτερο για την υγεία».
– Τι οικονομικό αντίκτυπο θα έχει στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης η κατάσταση που βιώνουμε μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα και επιστρέψουμε όλοι μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς;
«Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη είναι δυστυχώς παγκόσμιο φαινόμενο. Σαφώς και τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν θα βοηθήσουν όσους έμειναν χωρίς εργασία λόγω των κλειστών μαγαζιών, όμως έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι και σαν χώρα, σαν πόλη περιμένουμε τον τουρισμό που είναι η βασική και κύρια πηγή εσόδων. Μετά το τέλος των απαγορεύσεων που θέλω να ελπίζω να είναι πιο σύντομα από τις εκτιμήσεις των ειδικών η πόλη θα επανέλθει άμεσα σε ρυθμούς. Θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν το μέγεθος και τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάσταση που βιώνουμε για τις ζωές και την οικονομία μας, όμως οι κρίσεις δεν μετρώνται μόνο με αριθμούς. Μετρώνται με απώλειες ανθρωπίνων ζωών και αυτό επείγει αυτή την στιγμή. Να σωθούν ζωές από τον φονικό ιό. Οι εικόνες και τα νούμερα μου καταφθάνουν καθημερινά από την Ιταλία είναι τραγικές. Θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να βάλουμε… φρένο σε αυτό. Και οι συνταγές είναι συγκεκριμένες και εύκολες. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας».
– Δήμαρχε, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε εσείς στους δημότες και τους πολίτες της χώρας μας. Ήδη, το Υπουργείο υγείας, με την καταπληκτική καμπάνια του «μένουμε σπίτι, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια…
«Θα φροντίσουμε να κάνουμε και εμείς τη δική μας παρέμβαση. Θα πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι και να τηρούμε όλους τους κανόνες των ειδικών. Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε και με την άνοιξη που έρχεται και σύμμαχό μας τον καιρό και τα μέτρα σύντομα η πανδημία θα είναι μία κακή συγκυρία. Και με το καλό να έχουμε εκτός των άλλων και πάλι σε δράση τον αθλητισμό και τους αγώνες που κόπηκαν και μας λείπουν σε όλους μας τόσο πολύ».
πηγή: sdna.gr